Earth Overshoot Day

Het is vandaag Earth Overshoot Day – op deze dag zijn alle natuurlijke grondstoffen die de aarde in een jaar kan produceren op. De rest van het jaar lenen we water, voedsel en brandstof van onze planeet. Daarvoor gebruiken we natuurlijke reserves. De rest van dit jaar staan we dus in het rood.

In 1981 is men begonnen met het berekenen van de dag waarop de mensheid teveel grondstoffen gebruikt. De grens werd bereikt op 14 december 1981 en vanaf dat moment is het hard gegaan. Keihard. In 37 jaar tijd is de mensheid zoveel gaan verbruiken dat we deze trieste dag dus vandaag op 1 augustus al vieren. We hebben inmiddels 1,7 keer onze aarde nodig. Leefde iedereen zoals een Nederlander dan gaat het zelfs om 3,5 aarde!

De afgelopen dagen keek ik twee documentaires die ik eerder in de bioscoop zag:



Demain: een Franse film waar de filmmakers op zoek gaan naar mensen die het roer van hun leven hebben omgegooid en zo laten zien dat een andere manier van leven mogelijk is. Een film vol hoop waarvan ik vind dat iedereen deze zou moeten zien.

Down to Earth: deze docu is gemaakt door een Nederlands gezin wat de wereld over reisde op zoek naar een nieuw perspectief op het leven en de wereld om ons heen. Er worden veel animistische culturen bezocht en vastgelegd. Erg boeiend.

Beide documentaires missen een link met het christendom. Ecologie en theologie zijn wereldwijd geen sterke partners en dat is best vreemd aangezien juist in het christendom woorden klinken als Schepper, rentmeesterschap en genoeg. Ik hield eens een ‘ecologische preek’ over psalm 104 en ik kreeg achteraf als commentaar dat het niet over Jezus ging.

De verandering die nodig is om onze kinderen en kleinkinderen niet met onze onbetaalde rekening te laten zitten zal dus in ieder geval niet vanuit christelijke hoek komen en dat vind ik best verdrietig. Veel gelovigen dompelen zich liever onder in het festival-christendom waar alles in het werk wordt gezet om vrij te worden. Het gekke is dat geen enkele conferentie mensen bevrijdt van consumentisme, inhaligheid en zelfverrijking.

De boodschap van Jezus heeft kennelijk weinig te zeggen over onze keuzes op het gebied van voedsel, reizen en energie. We hebben de boodschap opgesloten in het domein van het zielenleven zodat we er in ons dagelijks leven niet zoveel mee hoeven te doen. Het probleem is echter dat we op die wijze nooit vrij zullen worden al gaan we maandelijks naar een conferentie. Als de boodschap van Jezus ons dagelijks handelen niet beïnvloedt dan is zij krachteloos geworden en is het geen wonder dat het christendom steeds meet terrein verliest. Wie zit er te wachten op een boodschap zonder zeggingskracht?

Reacties uitgeschakeld voor Earth Overshoot Day

Comments are closed.