Leren van Franciscus

In de media wordt er druk gespeculeerd over de tijd ná het virus. Zullen we echt veranderen, of blijft alles toch bij het oude? Schakelen we gewoon weer terug naar onze hypersnelle wereld nadat het virus is verdwenen of in ieder geval beteugeld? Niemand die het weet en alle speculaties geven vooral woorden aan de inschatting van de diverse auteurs. 

Als er iets is wat we leren in deze crisis is dat we geen grip hebben op de tijden. Wie een controlfreak is, beleeft zowaar zware tijden. Nederig belijden we onze zwakheid en zaken die een paar weken geleden nog enorm belangrijk waren hebben een stevige devaluatie ondergaan.

Minder reizen

Op een zonnige zaterdag als vandaag was ik er normaal gesproken op uit getrokken. Lekker naar het strand, dagje Amsterdam of naar een mooi openlucht event. Maar dit zit er nu en vermoedelijk de komende maanden niet in. Ik heb serieus een korte rouwperiode gehad. Geen concerten, voetbalwedstrijden, kerkdiensten of een avondje met een vriend maar de kroeg. Inmiddels lijk ik gewend en ontdek ik iets vreemds. 

Ik heb veel minder nodig dan ik dacht. Of sterker gezegd: ik was te vaak ‘on the move’ wat mijn reflectieve aard danig in de weg stond. Nu ik ben teruggeworpen op een klein stukje aarde waarbij mijn Europese reizen geannuleerd zijn en de vakantie van 2020 zo goed als zeker ook in de achtertuin moet worden doorgebracht, begin ik wortel te schieten in mijn eigen buurt.

De kleine, gewone dingen

Ik besteed erg veel aandacht aan het verzorgen van de tuin, ik wied het onkruid in de brandgang achter ons huis en neem direct het onkruid van de buren mee terwijl ik voor hen bid. De langgezochte en soms beleefde contemplatie lijkt zowaar een gewoon onderdeel van mijn leven te zijn geworden. Ik geniet van de gesprekjes met de buren, doe alles lopend en lijk daardoor te floreren.

Ik bestudeer het leven van Franciscus van Assisi en spreek met vrienden over ‘je genoeg bereiken’. Met anderen ontstaan soms discussies over een economie van genoeg waar ik regelmatig mijn zelf gekaatste bal terugkrijg. Hoewel ik geen enkele grip heb op het leven en of er na de coronacrisis een nieuwe wereld zal ontstaan, ik besef meer dan ooit dat mijn wereld wel degelijk kan veranderen. 

Twee Franciscussen

Ik wil de komende weken leren van Franciscus van Assisi en van diens naamgenoot Paus Franciscus. Mensen die niet alleen woorden gaven aan de noodzakelijke verandering maar deze ook in daden wisten om te zetten. De sleutel tot verandering ligt volgens mij ten diepste niet bij de politiek, niet bij het type economie wat we kiezen, noch bij de opniniemakers, maar die sleutel ligt in jouw en mijn handen.

De komende tijd wil ik mijn gedachten over de keuzes van deze twee Franciscussen (die zij deden als navolger van Christus) eens proberen te verwoorden om zo wat kaders te schetsen rondom mijn zoektocht naar een nieuwe wereld. Reageer daar gerust op als medezoeker, waarbij ik wil opmerken dat ik vooral denk als pastor en niet als econoom. 

8 Comments
 1. Marianne 11 april 2020 at 19:01

  Mooi , de 2 Franciscussen, soort Paastrompettten! Ben benieuwd, ga je volgen.

 2. Marijke 11 april 2020 at 20:54

  Mooi en ben benieuwd wat je gaat schrijven.
  Het deed me terugdenken aan een vrouw in een AZC, jarenlang bezocht ik haar met haar gezin met 4 kinderen in een caravan, heel beperkt in haar doen en laten, de onzekerheid en alles wat dat met zich mee bracht.
  Toen kwam het generaal pardon, zij kregen een status en een woning toegewezen,
  zij kwamen in onze omgeving te wonen en kort daarna zij ze tegen mij:
  Ik vind het zo vreemd, toen we nog in die onzekerheid leefden was mijn enige wens :
  een verblijfsvergunning, ik was blij en dankbaar met alles, een tevreden mens.
  Nu hebben we die verblijfsvergunning en nu betrap ik me er zelf op , dat ik veel meer verlangens heb, naar mooie dingen, nieuwe kleding etc.
  Toch is zij een tevreden mens gebleven, omdat dat een bewuste keuze van haar is geworden. Dat zal ook van ons zelf afhangen na de Corona tijd. Hoe laten wij ons meeslepen of maken wij onze eigen keuzes (voor zover mogelijk).
  Ik ben benieuwd naar de Franciscussen en het thema “Genoeg”.
  Goede Paasdagen.

 3. Han Raeijmaekers 11 april 2020 at 21:22

  werken samen, ook voor Vrede, met PAX.
  LIKE en vooral SHARE s.v.p. https://www.facebook.com/PAX-Ambassade-van-Vrede-Vlaardingen-131421440820811/

  Hoop voor PAX Ambassade van Vrede en voor de werkgroep MOVZWO inspiratie te mogen ontvangen om mee te werken aan ” de noodzakelijke verandering, deze ook in daden om te zetten”, en vanuit door jou “geschetste kaders in een zoektocht naar een nieuwe wereld “

 4. Kees van Daalen 12 april 2020 at 10:14

  Mooi Jan, bij ons hangt het gebed van Fransiscus op een zichtbare plek in huis. Ik geloof dat er een sleutel ligt ook voor de kerk, één van de kenmerken van de vroege kerk was dat zij alles gemeenschappelijk hadden. Ik ben benieuwd waar deze zoektocht ons toe leidt, veel zegen gewenst.