Stoppen met wijzen!

Honderdmiljoen kilometer file vanmorgen. Boze boeren. Tijdens het filerijden keek ik naar de sliert tractoren (of is het trekkers?) en belde ik een jonge boer uit onze kerk. Tot mijn verbazing stond ook hij met zijn werkmachine in de rij om naar Den Haag te rijden. Het is niet echt een demonstrant.

Tjeerd de Groot

Ik vroeg hem waarom boeren voelen alsof zij de schuld van de klimaatcrisis krijgen. Ik luisterde naar een verhaal van een hardwerkende jonge gast die ik graag bezoek op zijn boerderij. De opmerking van Tjeerd de Groot van D66 is de boeren in het verkeerde keelgat geschoten. Ik snap dat wel. Boeren zit in je bloed, ik zie het aan de jonge boerenzonen in onze kerk. Je hoort het aan hun taal: boer of burger.

Gek genoeg besefte ik toen ik de boeren zag passeren dat ze eigenlijk dezelfde eis hebben als Extinction Rebellion: namelijk dat ze de regering oproepen om de waarheid te vertellen. Ik voel dat mee. Boeren zijn bijzonder flexibel geweest, werken belachelijk veel uren en hebben hun dieren oprecht lief. Je mag daar anders over denken, maar het louter wijzen naar boeren is te simpel.

Pavlov

Op FB ontstaan ook regelmatig Pavlov-achtige reacties als ik iets schrijf vanuit de milieubeweging. Je kunt er vergif op innemen dat bepaalde mensen daar furieus op reageren om vervolgens te zien dat de mensen vanuit de milieubeweging weer furieus reageren op deze personen. Dat lijkt me een doodlopende weg waarin we alleen maar naar de ander wijzen en continu aan het bakkeleien zijn. Een kinderachtig welles-nietes spel.

Dat vind ik zo’n mooie waarde binnen Extinction Rebellion: TERECHTWIJZINGEN EN BESCHULDIGINGEN VERMIJDEN WE – We leven in een verre van duurzaam en zwaar toxisch systeem, maar niemand is daar individueel voor verantwoordelijk. En zo is het. Het probleem is gigantisch! We kunnen er alleen uitkomen als we elkaar berijpen en beseffen dat we er alleen samen uitkomen.

Geraakt in het hart

De jonge boer werd emotioneel toen hij me zei: “D66 geeft me het gevoel dat ik er niet mag zijn”. Die woorden klonken nog lang na. Vooral omdat ik hem ken en als iemand er mag zijn dan is hij het wel!

In Engeland zag ik een prachtig initiatief van milieubewuste mensen én een lokale boer. Community Farms (zie: https://www.thecommunityfarm.co.uk). Burgers huren een stuk grond van een boer, verbouwen daar biologische groenten die ze weer als voedselpakketten afleveren bij mensen met een abonnement. Zo leren boer en burger elkaar begrijpen en samenwerken in dat kolossaal grote vraagstuk van ons klimaat en de biodiversiteit. Ik voel daar wel voor.

Alleen samen komen we verder

Laten we stoppen met polariseren en wijzen. Er moet iets gebeuren, er is teveel stikstof, de CO2 uitstoot moet drastisch naar beneden. Volgens een grote groep wetenschappers hebben we daar nog 12 jaar voor. Boeren zijn belangrijk, net als burgers. Alleen samen komen we verder.

De jonge boer stuurde me wat filmpjes van de actie. Het mooiste filmpje was de laatste – een filmpje van zijn vrouw die met de kinderen onderaan de A12 aan het wachten waren op hun man en vader. Ze claxonneerden luid toen hij in de verte passeerde. Ik vond het mooi. Mooie boeren met een goed hart. Mensen van goede wil, net als jij en ik. Alleen samen komen we verder. 

Geef ze van jetje in Den Haag Paul! 😉