Verstopt verdriet

Ik hou ervan om mensen te helpen. Sommige dingen zijn eenvoudig op te lossen en in andere gevallen is het mogelijk om een stevig zetje in de goede richting te geven. Sinds ik aan de slag ben gegaan met Stichting Gelukkiger van Geven zie en hoor ik veel verstopt verdriet. Mensen die worstelen, knokken en in veel gevallen wordt die worsteling niet gezien.

Wat me ook opvalt is dat kerken soms niet erg actief zijn als het gaat om het ondersteunen van deze knokkers. Soms zal dat komen omdat de worsteling aan de oppervlakte plaatsvindt, maar inmiddels ken ik ook gevallen waar de kerk domweg de andere kant op lijkt te kijken. Zelfs als er een beroep gedaan wordt op de diaconie is er geen ondersteuning voor een broeder of zuster in de eigen gelederen. Het woord hardvochtig komt in mijn gedachten.

Een aantal keren heb ik op het punt gestaan om een kerkenraad te bellen, maar omwille van de verstandhouding van het kerklid en de kerkenraad heb ik dat niet gedaan.

Gisteren werd ik benaderd door een leuk stel uit het buurtcentrum waar ik maandag als buurtdominee werk in Amsterdam-Transvaal. Ze zijn van plan om een leegstaande kerk te kopen om mensen weer een plek te geven om voor elkaar te zorgen. Pikant detail: beiden zijn niet gelovig. Toch zien ze de waarde van geloofsgemeenschappen én ze zijn vele stappen verder dan menig kerkenraad die ik in bovenstaande regels beschrijf. Ik vertelde hen dat ik erg blij werd van hun initiatief en dat ik hen alleen nog maar even moest dopen.

Wanneer wordt de kerk weer de kerk? Wanneer staat de kerk weer op die kruispunten in het leven van onzichtbare knokkers en zwoegers om hen te ondersteunen en op te nemen in de kring van mensen die bewust anders leeft. Een kerk die niet hardvochtig maar vol van genade is. Juist voor hen die soms door eigen falen zijn gestruikeld. Wanneer is het gelaat van Jezus weer weerspiegeld te zien in de gezichten van de oudsten en diakenen? 

Genade en compassie voor struikelaars, zwoegers, mensen die steeds buiten de boot vallen, illegalen, hoog- of laagopgeleiden, zieken en gezonden, gezondenen en uitgekotsten. Kortom genade en compassie voor mensen. Net als Jezus.

Reacties uitgeschakeld voor Verstopt verdriet

Comments are closed.

Archief
Zoeken