Vrouwen en voetbal – een prachtige combinatie!

Het Europees Kampioenschap vrouwenvoetbal vindt deze zomer in Nederland plaats. Aangezien ik de wekelijkse voetbalwedstrijden in de Eredivisie en de Premier League een beetje begon te missen besloot ik het toernooi te volgen. De leeuwinnen trapten af tegen Noorwegen en dat was direct de eerste pot vrouwenvoetbal die ik in mijn leven zag.

Ik moest even slikken als het ging om de kwaliteit van het voetbal, vrouwenvoetbal is absoluut geen mannenvoetbal! Het is langzamer, er worden veel meer kansen gemist, de techniek is minder verfijnd en het spel is minder fysiek.

Toch werd ik het toernooi ingezogen en bezocht ik gisteren zelfs de wedstrijd Schotland-Portugal en genoot ik met volle teugen. Vanwaar die vreemde omslag? Ik zal het je uitleggen:

Vrouwen zijn genadig

Hoewel er soms flinke kansen worden gemist blijven de dames rustig en hoor je geen gescheld of gevloek. De kansmisser baalt en dat is het. Hup, over naar de volgende offensieve actie. In het hedendaagse mannenvoetbal wordt de kansmisser getrakteerd op een woordenwisseling met de medespelers en een gejoel vanaf de tribune. Niets van dit alles bij vrouwenvoetbal.

Vrouwen stellen zich niet aan
Soms is er een sliding nodig (veel minder dan in het mannenvoetbal!) en dan krijgt een speelster een tik. Tot mijn stomme verbazing zag ik geen stervende zwaan toneelstukken, geen bijna dood ervaringen en hoorde ik geen ijselijke doodskreten. Wat ik wel zag is dat degene die de overtreding maakt de tegenspeler op de been zet en een hand geeft. Bij mannenvoetbal hoor je de onderbuik van het stadion loeien en is voetbal vaak oorlog.

Vrouwen vormen een team
Mannen zijn egoïstische klootzakken met een ego zo groot als de Euromast. Ik kan het niet anders concluderen na zeker 44 jaar mannenvoetbal kijken. Scoort een man dan begint de ellende: dwaze dansjes, idiote toneelstukjes en haantjesgedrag wat vooral de speler zélf in het licht zet. Als de vrouwen scoren, rennen ze allemaal naar elkaar toe en vormen ze een feestende kluwen. Selectiespelers, reserves, reservekeepsters en de trainer – niemand uitgezonderd. Vrouwen beseffen hoe belangrijk een gemeenschap is en in een goed functionerende gemeenschap is geen plaats voor omhooggevallen vedettes.

Vrouwen zijn realistisch
Fans van de spelende teams krijgen wel een aparte plek in het stadion toegewezen, maar evengoed zitten de fans rustig door elkaar in een vak. Gewoon in de clubkleuren van het team waar men voor juicht. Ik zat in het Schotse vak met naast mij een vriend die voor Portugal was en dat niet onder stoelen of banken stak en om ons heen zaten er meer Portugezen. Dat was geen enkel probleem! Iedereen kon juichen of aanmoedigen zonder dat er iemand in elkaar werd geslagen. Vrouwen begrijpen dat niet iedereen voor hun team is en nemen dat als realiteit aan. Vaak heb ik undercover supporters van de tegenpartij klappen zien krijgen in een Feyenoord-vak. Mannen zijn ingewikkeld, ze moeten hun geurspoor achterlaten en dulden geen andere geuren. Infantiel en dierlijk.

De gezelligheid en de openheid van vrouwenvoetbal zonder de haat en de afgunst die je aantreft bij mannenvoetbal vind ik enorm inspirerend. En naarmate vrouwenvoetbal meer aandacht zal krijgen zal het met de techniek ook wel in orde komen denk ik. Ik stel voor dat vrouwen de wereld een tijdje gaan regeren. Wat zal dat een vredige planeet worden met aandacht en zorg voor elkaar. Geen oorlogen, maar elkaar hooguit een paar maanden negeren.De nummer 8 van Schotland, de 19-jarige Erin Cuthbert, viel enorm op en zij was het die mijn beeld van vrouwenvoetbal voorgoed heeft veranderd. Ze viel in maar trok het hele team naar een hoger plan. Ze scoorde de 1-1 maar helaas verloren de Schotten uiteindelijk toch. Na de wedstrijd liepen de speelsters naar de boarding, stapten die over en knuffelden hun familie en vrienden uitbundig, Erin’s gezicht was nat van de tranen, maar ze liet ze zien en liet de mensen die haar liefhebben delen in haar verdriet. Ik keek er lang naar. Wat een prachtig beeld!
 Als ik moet kiezen tussen een selfie met Ronaldo of Erin Cuthbert dan valt de eerste direct af!

Van een criticaster naar een fan in amper twee weken. Het kan verkeren…

Reacties uitgeschakeld voor Vrouwen en voetbal – een prachtige combinatie!

Comments are closed.

Archief
Zoeken