Yes, we can!

Ik zou eigenlijk gisteren al naar Londen reizen vanwege de leiderschapsconferentie van Alpha in de Royal Albert Hall. Maar toen ik hoorde dat er in Woerden een interkerkelijke dienst zou zijn tussen PKN, RKK en onze evangelische kerk besloot ik zondagmiddag laat te vliegen en de treinreis voor een andere keer te bewaren.

Ik had gehoopt op een mooie dienst en die kwam er. Janneke Stam van de Rooms-Katholieke parochie, Hans Berkheij van de PKN, Rijk van Ommeren van PKN pioniersplek Het Baken en Paulien Vervoorn van onze evangelische kerk hadden hun tradities naast elkaar gelegd en er een prachtig geheel van gemaakt.

Soms wat het een beetje wennen. Psalmen, Opwekking, klezmermuziek en een prachtig gezongen versie van Dylans “To make you feel my love”. Ik vond het schitterend! Al die verschillende uittingen eindelijk eens in een gezamenlijke dienst.

De vredeswens, het gezamenlijke credo, het “Samen in de naam van Jezus” en de gezamenlijke gebeden. Ik moest denken aan Openbaring 7: “Hierna zag ik dit: een onafzienbare menigte, die niet te tellen was, uit alle landen en volken, van elke stam en taal. In het wit gekleed en met palmtakken in hun hand stonden ze voor de troon en voor het lam”. 

Alle landen en volken, van elke stam en taal. Met allemaal zo onze eigen gebruiken, (beperkte) visies en tradities. Alleen samen vormen we een boeket. Alleen rozen is best aardig, maar het haalt het niet bij een schitterend, veelkleurig boeket.

Vanmorgen hebben we laten zien dat het kan. Ik werd er erg gelukkig van. Laten we dit vaker doen. Leren van elkaars tradities, leren van elkaars taal om zo te laten zien wat Paulus zo fraai omschrijft in Efeze 3:

“Ik bid dat hij jullie en alle andere christenen wil leren hoe groot en diep die liefde is. Dan zullen jullie begrijpen dat die liefde groter is dan een mens zich kan voorstellen. Ja, ik bid dat God zelf volledig in jullie aanwezig wil zijn”.

Reacties uitgeschakeld voor Yes, we can!

Comments are closed.