Messentrekkers bij de Nachtwacht

Het tweede document wat ik als leestip meekreeg is “Messentrekkers bij de Nachtwacht” van Koos van Noppen. Het eerste wat me opvalt is dat het document nogal verschilt van de eerder besproken encycliek van de paus. De toon is aanmatigend en Noppen’s (vaak terechte) kritiek op kerken en medechristenen is van een soort vilein waar absoluut waarheid in zit maar wat zo vervelend is geformuleerd dat de boodschap daardoor misschien niet zo goed overkomt. Ik moet hard werken om door de scherpe woorden en veroordelingen heen de bedoeling van de schrijver te duiden. Van Noppen is duidelijk gefrustreerd en dat komt zijn pamflet qua toon niet ten goede. Het gekke is dat ik globaal gezien zijn mening deel. Van Noppen heeft zeker een punt, maar met deze toon ga je geen mensen activeren en dat is jammer.

Aangezien Stichting A Rocha het pamflet van Van Noppen prominent op haar website heeft staan besluit ik het nogmaals te lezen. Misschien word ik teveel afgeleid door de toon van het document. Maar ook bij een tweede lezing blijft de narrige toon me dwars zitten. Dat is jammer want ik geloof graag dat Van Noppen met dit pamflet zijn hart laat spreken.

De auteur roept op tot een terugkeer: terug naar God en de terugkeer naar een eenvoudiger leven. Van Noppen vindt dat we moeten breken met de afgoden van deze tijd en een belangrijke afgod is de welvaart. De schrijver heeft zeker gelijk maar nergens in het pamflet ervaar ik het positieve gevoel van aanpakken en veranderen wat de encycliek Laudato Si bij me teweeg bracht.

Messentrekkers bij de Nachtwacht is een aanklacht tegen christenen die zich weinig betrokken voelen op de klimaatcrisis. Ik begrijp dat en ik voel dat mee. Aangezien het pamflet geen heldere structuur heeft heb ik het gevoel dat de negativiteit de boventoon voert zonder dat de auteur ons bij de hand neemt om ons te laten zien hoe het anders kan. De hand die je als lezer meevoert is niet de hoopvolle hand van Franciscus, daarvoor blijf ik de toon te storend vinden. Best jammer want ik vermoed dat Van Noppen absoluut iets te vertellen heeft. Als je mensen wilt activeren zul je toch echt uit een ander vaatje moeten tappen.